Prietena mea Octavia mi-a făcut cadou aceasta carte. M-a impresionat titlul "Legături pierdute" si am decis sa încep sa o citesc imediat ce mi-a trimis-o. Cartea caută adevăratele cauze ale depresiei. Autorul nu se mulțumește cu explicația ca depresia e cauzata de un dezechilibru chimic in creier ci se hotărăște sa investigheze acest subiect, el însuși fiind măcinat de depresie pe parcursul vieții. Cartea e împărțită în trei părți,
P1 - Fisura din vechea poveste
P2 - Deconectarea, noua cauze ale depresiei si anxietății
P3 - Reconectarea, sau un alt tip de antidepresiv
! Am preluat câteva fragmente mai interesante:
Autorul in călătoriile sale are o indigestie iar medicul curant ii spune ca greața este buna, este un semn ca ceva este in neregula si le va zice ce este acel ceva in neregula. La fel si depresia, zice autorul, este un semn ca e ceva nepotrivit in viața persoanei deprimate, e un semn ca e nevoie de o schimbare in viața sa.
Depresia e o reacție la propriile circumstanțe. Probabil și alți oameni s-ar simți la fel dacă ar fi în aceeași situație, probabil că ar avea același set de simptome. Contextul trebuie analizat. Iar tot ce poți face pentru o persoană deprimată uneori e doar să o ții în brațe. Autorul se întreabă dacă depresia nu e o forma de doliu pentru viețile noastre care nu sunt așa cum ar trebui, este un doliu pentru legăturile care ne lipsesc, care poate le-am avut si le-am pierdut, dar de care avem încă nevoie.
Contează cum interpretezi lucrurile și ca să schimbi ceva, trebuie ca persoana sa găsească o poveste mai buna pe care sa o spună despre viața sa.
Comunitatea științifica tradiționala declarase ca exista 2 tipuri de depresie, primul tip era provocat de propriul creier sau trup care începeau sa funcționeze greșit, din senin, au numit aceasta depresie endogena. Dar mai exista si o alta forma de depresie provocata de lucrurile rele care se întâmpla in viața personala si au numit-o depresie reactiva. Însă nu se știa limita dintre cele doua forme si la ce anume reacționau oamenii cu depresie reactiva. Un studiu făcut investiga ce li se întâmpla oamenilor in anul de dinainte sa devina deprimați.
Se spune că depresia si anxietatea au trei tipuri de cauze: biologice, psihologice si sociale. E cunoscut ca modelul bio-psiho-social.
Prima cauza: Deconectarea de o munca plina de sens. S-a observat ca lipsa puterii de exercitare a controlului la locul de munca si dezechilibrul dintre eforturi si recompense provocau depresii adânci si chiar si sinucideri.
A doua cauza: Deconectarea de alți oameni. Singurătatea profunda putea sa provoace la fel de mult stres ca un pumn primit de la un străin. Oamenii izolați erau de două-trei ori mai predispuși să moară. S-au făcut diverse studii, ce vroiau să afle: Cu câți oameni intrau in contact in fiecare zi? Cu cați oameni păstrau relații apropiate? Cu cine împărtășeau momentele de bucurie din viețile lor? Câți confidenți aveau? Vroiau să știe către câți oameni se pot îndrepta într-o situație de criză sau atunci când li se întâmplă un lucru foarte bun. Singurătatea provoacă mare parte din depresia si anxietatea din societatea noastră. Singurătatea nu e o tristețe inevitabilă, precum moartea, e un produs al modului cum trăim acum. Singurătatea apare pentru că am renunțat la comunitate și ne-am întors către sine.
Singurătatea îndelungată te determină să te închizi din punct de vedere social și să fii mai suspicios cu privire la orice contact social. Devii hipervigilent. Devii mai predispus să percepi lucrurile ca pe o jignire, deși nu asta a fost intenția celorlalți și să te temi de străini. Începi să te temi de lucrul de care ai cea mai mare nevoie. Deconectarea duce la și mai multă deconectare.
Pentru a ajuta o persoană cu depresie sau grav anxioasă să își revină, ea are nevoie de mai multă dragoste, mai multă siguranță. Pentru a scăpa de singurătate, ai nevoie de alți oameni și de încă ceva. Ai nevoie să simți că împărtășești ceva cu cealaltă persoană, ceva semnificativ pentru amândoi, asta poate fi orice considerați amândoi ca are însemnătate si valoare. O relație unidirecțională nu poate vindeca singurătatea. Doar relațiile bidirecționale sau pluridirecționale pot face asta. Trebuie să ai un sentiment de ajutor si protecție reciproce cu cel puțin o persoană și în mod ideal cu mai multe.
Creierul nostru se schimbă în funcție de modul în care îl folosim.
Pentru pacient, obsesia fata de internet era un mod de a scăpa de anxietate, prin distragerea atenție.
A treia cauza: Deconectarea de valorile importante Douăzeci si două de studii diferite au arătat ca, cu cât devenim mai materialiști și mai motivați din punct de vedere extrinsec, cu atât vom fi mai deprimați. Atunci când ești extrem de materialist, îți pui mereu întrebări legate de propria persoana - in ce fel mă judeca oamenii? in loc sa îți vezi de viată, făcând lucrurile care te pasionează sau petrecând timp cu persoanele care te iubesc pentru ceea ce ești.
A patra cauza: Deconectarea de traumele copilăriei. Depresia nu e o boală, depresia reprezintă o reacție normala la experiențe de viață anormale. O persoană care crede că merită să fie rănită în copilărie nu va ajunge să creadă că merită mai mult, ca adult.
A cincea cauza: Deconectarea de poziția sociala si respect. S-a observat că la babuini, erau cei mai stresați când le este amenințată poziția sociala si atunci când poziția lor sociala este una inferioara. Depresia este parțial o reacție de supunere, ca si cum ar spune: Nu , nu mai vreau. Ajunge, te rog, lasă-mă in pace. Nu trebuie sa te lupți cu mine. Nu sunt o amenințare pentru tine. Cu cât societatea era mai inegala, cu atât erau mai prevalente toate formele de boli mentale.
A șasea cauza: Deconectarea de lumea naturala
A șaptea cauza: Deconectarea de un viitor sigur si promițător Suntem liber-profesioniști, sentimentul de stabilitate in viitor se dizolva si ni se spune sa vedem acest lucru ca pe o forma de eliberare.
A opta si a noua cauza: Adevăratul rol al genelor si modificărilor creierului Cu toții ne naștem cu o moștenire genetica - dar genele nu sunt activate de mediu, ci de ceea ce ni se întâmpla. Genele sporesc sensibilitatea, uneori in mod semnificativ, dar ele, in sine, nu reprezintă cauza.
Femeile au nevoie mai mult decât o casa si o mașina, un soț si copii. Au nevoie de egalitate, de munca plina de însemnătate si de autonomie.
Multă vreme ni s-a spus ca exista doua moduri in care ne putem gândi la depresie. Fie este un eșec moral - un semn de slăbiciune, fie este o boala a creierului. Dar exista o a treia opțiune - sa privim depresia ca o reacție la modul in care trăim.
Reconectarea. Sau un alt tip de antidepresiv Un fermier cambodgian a încetat sa fie depresiv atunci când si-a schimbat circumstanțele sociale. Consătenii săi au strâns bani si i-au cumpărat o vaca, pentru că se deplasa cu greutate cât să facă alte munci.
Prima reconectare: fata de alți oameni. Soluția au fost alți oameni care le-au stat alături, hotărați sa urmeze aceeași cale cu ei, găsind soluții colective pentru problemele lor. Nu aveau nevoie sa fie tratați cu medicamente. Aveau nevoie sa fie împreună. In Occident, avem un stil de a privi viața majoritar individualist. In Asia, oamenii au un mod de a privi viața majoritar colectiv. Adevărata cale spre fericire provine din distrugerea zidurilor eului nostru - din faptul ca iti permiți sa intri in poveștile altora si lași poveștile altora sa intre in a ta, din extinderea identității tale, din înțelegerea faptului ca nu ai fost niciodată tu - singur, eroic, trist.
A doua reconectare: prescripția sociala. O doamna cu probleme cu depresia a fost îndrumata de un doctor sa participe la un program in care ea împreună cu alți oameni au amenajat o gradina. "Este vorba de angajamentul fata de ceva care ar putea dura mult timp si a avea răbdare pentru a face totuși acel lucru. Pe măsura ce se implica in bucuria si problemele lor, a încetat sa o mai obsedeze propria persoana. Avea alți oameni la care sa se gândească." "Nici ea nu ar fi putut sa o faca singura. A trebuit sa ii prescrie asta un doctor, sa ii explice, calm, valoarea sa medicala si sa o determine sa continue - altfel nu ar fi avut loc." "Sa treaca de la a intreba Ce este in neregula cu tine? la Ce conteaza pentru tine? Daca vrei sa gasesti o solutie, trebuie sa asculti ce anume lipseste din viata persoanei deprimate si anxioase - si sa o ajuti sa gaseasca o cale de a ajunge acolo." Prescriptie sociala, horticultura terapeutica - 2 termeni interesanti
A treia reconectare: față de o muncă plină de însemnătate Un magazin de biciclete, unde toti angajatii erau asociati, o cooperativa democratica.
A patra reconectare: față de valorile importante Un experiment social in care oamenii erau intrebati diferite lucruri de la pe ce isi cheltuie banii la ce pretuiti cu adevarat? a determinat o dezbatere si o schimbare in comportamentul lor.
A cincea reconectare: bucuria solidara si depasirea dependentei de sine O cunoștință s-a schimbat mult doar facand niste exercitii de gandire pozitiva îndreptate spre persoane pe care le invidia. Un experiment ce implica prescripția de doze de substanțe psihedelice persoanelor depresive intr-un mediu controlat, a avut efecte pozitive nebănuite.
A șasea reconectare: conștientizarea și depășirea traumelor din copilărie
A șaptea reconectare: refacerea viitorului Un experiment în care oamenii dintr-un oraș din Canada. Dauphin, au primit o perioada de timp bani suficienți de la stat pentru a duce o viața bună, era o plasa de siguranta/ un standard de siguranta, care sa impiedice oamenii sa devina saraci si sa previna anxietatea.
A fost o carte foarte interesantă, din multe puncte de vedere, nu voi putea fi același om după aceste informații, v-o recomand să o citiți, chiar dacă nu suferiți de anxietate sau depresie. Mulțumesc Octavia!
Foarte interesantă pare. Un real ajutor pentru a-i înțelege pe cei apropiați, care se confrută cu această problemă.
RăspundețiȘtergereDa, chiar e interesanta si utila pentru a intelege persoanele care sufera de depresie si a le ajuta.
Ștergerepare o carte de self help. nu prea rezonez cu ele, desi am momente in care m-ar ajuta
RăspundețiȘtergereEste partial o carte de self help, din ce am inteles in carte, depresia nu se vindeca in unu, e nevoie de prieteni, de comunitate, de doctori, de sprijin pentru cel ce sufera de depresie, dar sunti si sfaturi care pot fi aplicate singur, cum ar fi horticoterapia/ gradinaritul in scop terapeutic, iesitul in natura... si altele, multumesc de vizita!
ȘtergereDepresia se pare ca e simptomul secolului in care traim, iar cauzele ei sunt atat de multe dupa cum observ din descrierea ta, dar nu e nimic ce nu poate fi rezolvat. Trebuie doar ca oamenii depresivi sa isi dea seama ca au nevoie de ajutor si sa-l ceara sau ca noi, ceilalti sa fim atenti la ei.
RăspundețiȘtergereCand esti deprimat e mai greu sa ceri ajutor, depresia te acopera ca o ceatza si nu mai sti multe lucruri, oricum cred ca putini stiu sa ceara ajutor, dar ceilalti, da ar putea fi mai atenti la cei dragi. Multumesc de vizita!
ȘtergereDupa ce am citit recenzia ta, am tras o singura concluzie- indiferent de planul de actiune, depresia este un dezechilibru dintre eforturi si recompense
RăspundețiȘtergereeste si asta dar nu numai asta. oricum trebuie perseverenta cand nu ai rezultate imediat. multumesc de vizita!
ȘtergereTrebuie sa recunosc cami-ai starnit curiozitatea in ceea ce priveste aceasta carte. O voi cauta si eu
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru ca ai impartasit cu noi aceste informatii despre Legaturi pierdute. Paradoxal, desi se numeste asa, pare a fi un indrumar catre conexiune si regasire, ceea ce mi se pare minunat. Un must-read intr o lume in care oamenii sunt din ce in ce mai deconectati de la ei si de la Comunitate!
RăspundețiȘtergere